Jan-Albert Hootsen

IMG_4084

 

Sinds 2009 woon en werk ik als journalist in Mexico-Stad. Ik ben Mexico Bureau Chief voor de Amerikaanse website Vocativ, Latijns-Amerika correspondent voor De Persdienst (DPD) en Mexico- en Centraal-Amerika correspondent voor dagblad Trouw. Daarnaast werk ik regelmatig voor andere media in binnen- en buitenland, waaronder De Groene Amsterdammer, World Politics Review, de VPRO, Nieuwe Feiten, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, de VaraRTL Nieuws en BNN. Ik schrijf, maak radio, blog, doe wel eens een poging tot fotografie en assisteer soms als producer, tolk en fixer andere journalisten die in Mexico, Venezuela, Cuba en Centraal-Amerika op zoek zijn naar verhalen.

Ik ben een geboren Zeeuw (Goes, 13 juli 1982), maar groeide op in Dordrecht. Als tiener wilde ik al correspondent worden, en na een jaar in Ecuador Spaans te hebben gestudeerd wist ik het zeker: het moest en zou in Latijns-Amerika gaan gebeuren. Ik volgde de opleidingen journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg (2002-2006) en Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht (2006-2009). Tussendoor maakte ik academische uitstapjes naar de Universidad Antonio Nebrija (Madrid), de Universidad de Guadalajara (Mexico), en de Universidade de Coimbra (Portugal). Naast Spaans en Engels spreek ik goed Duits en Portugees.

Als twintiger raakte ik verknocht aan Latijns-Amerika. Van de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico tot het Vuurland op het zuidelijkste puntje van Argentinië; in dit deel van de wereld is altijd wel iets aan de hand. Of het nu gaat om de grillen van populistische presidenten, de stormachtige economische ontwikkeling van het gebied of de grimmigheid van het drugsgeweld, nooit staat het hier stil. Latijns-Amerika duizelt, verwondert, beangstigt en maakt vooral diepe indruk. Overal ligt hier de soms dromerige, dan weer gespannen breuklijn tussen modern en traditioneel, Westers en inheems, koloniaal en postkoloniaal. De verhalen liggen er voor het oprapen, en moeten ook opgeraapt wórden.

Ver peliculas online